איך סביבון מסתובב לו…
"הי ליצ'י!" דורה מצביעה על עצם כחול במרחק הגלקטי… "תראי, סביבון!"
אני מסתכלת בעיניים טרוטות מעייפות. היא העירה אותי מנדודי השינה של הלילה. לא כיבו אורות היום בכמה מכוכבי הלכת, ולי קשה להירדם באור..
"לא- זה רק כדור הארץ", עניתי והסתובבתי לכיוון הירח.
דורה, שהייתה כבר עירנית ומאופרת בכל ריסיה, שולפת לי מילון אבן שושן ישן ששמרה בבגאז' לעת הצורך:
" סביבון הוא צעצוע המסתובב על צירו". היא מייד פותחת את מכווניה ומציגה לי את התאריך- "חנוכה! חנוכה! את מבינה? זה סביבון גדול, ויש גם ריח של שמן סופגניות שרוף , והאורות האלה מסביב…"
"את גאונה דורה! אוי! מה השעה?" הזדקרתי בבהלה! יש לי ראיון חשוב היום. אני טסה!
ראיון בלעדי עם צעצוע שלא נח…הסביבון
אני גאה לארח היום את הסביבון…
סביבון הוא אחד הצעצועים העתיקים ביותר שהתגלו אי פעם על ידי ארכיאולוגים והוא קיים כבר אלפי שנים. אין נקודת זמן אחת שבה ניתן לומר שהוא הומצא או נוצר. מסתבר שסביבונים היו קיימים כמעט בכל התרבויות ובכל הגלובוס. לאורך ההיסטוריה סביבונים לא רק שימשו כצעצועים, השתמשו בהם גם כאביזרי נבואה והימורים והם אף הוענקו כמתנה לאלים, הם חולשים על אינסוף תחומים ממדע, אמנות, אופנה, ספורט…. הלכתי לברר- מה גורם לסביבון להסתובב עד היום?
אז סביבון- בוא לא נסתובב סחור סחור – מתי ואיך בעצם בני האדם התחילו לשחק בסביבונים?
ובכן, בגילי כבר לא שואלים שאלות כאלה…חה חה חה אבל אומר בגאווה שהסביבון העתיק ביותר שהתגלה הוא סביבון חרס (טרה קוטה) שנחשף בעירק ותוארך למאה ה- 35 לפני הספירה – לפני כמעט 6000 שנה !
נולדתי ככל הנראה אי שם בתקופה הפרה הסטורית מאמא אדמה. את צורתי קיבלתי מהטבע, מאלמנטים כמו בלוט, קונכיות, פירות…. אני מניח שראשית קיומי קיים בזכות הטלת בלוט או אגוז של ילד סקרן…
אתם בני האדם- מרותקים לתנועת הסיבוב של אובייקטים. הבהייה בהם מייצרת אצלכם תחושה מרגיעה. כנראה שזו הסיבה שמרגע שהתגלה פוטנציאל הסיבוב של אובייקט – התחלתם לבנות אותנו מכל מה שהיה קיים בסביבה שלכם: חימר, עץ, אבן, עצמות, פירות, אגוזים וכו'….
בוא לא נסתובב במעגלים תספר לנו קצת על בני המשפחה שלך?
אנחנו משפחה מאוד גדולה ושמחה! יש לי המון אחים, דודים ובני דודים… אנחנו אוהבים לרקוד ביחד, לנגן, לשחק… מה שקושר אותנו הוא השימוש בכוח הסיבובי ששומר עלינו יציבים כנגד כח המשיכה. מה שמבדיל ביננו, בין היתר, הוא אופן השימוש וההפעלה שלנו.
1. משחקי קרבות – אופן הפעלה: הטלה
משפחת ה Trompos
הסביבונים שהיו מוכרים בארץ בעיקר בשנות ה50 עד שנות ה70 בשם "פורפרות" או באנגלית Peg Top שייכים למשפחת הTrompo. אצלנו מקור השם כנראה ערבי ( "להסתובב ללא הרף"). סביר להניח שילדים שיחקו בהם מהיום שגילו ענף של עץ ואבן מחודדת…אפשר למצוא אותם בכל רחבי העולם והם מובדלים זה בזה בצורניות, בעיצוב בצבעים וגם באופן המשחק בהם.
שתי תכונות מגדירות את בני משפחתי ה Trompos – בעלי נטייה בולטת לתחרותיות וכשרון אקרובטיקה יוצאו מגדר הרגיל!
באמריקה הלטינית לדוגמא, בני דודיי השרמנטים זוכים לפופולריות גדולה בעיקר בקרב ילדי המעמד הבינוני והנמוך. למה? כי זהו משחק רחוב קלאסי, לא יקר, פשוט ונגיש, כל ילד יכול להשיג אותו, כמו גם לפתח בו מיומנות.
חוץ מ"להטוטנות" ומיומנויות שליטה בסביבון… יש גם "משחקי קרבות" שונים-
במקסיקו בניי משפחתי נוהגים לשחק את המשחק " picotazos" פיקוטוזו", שם המטרה היא להרוס את הפורפרה של היריב. משחק נוסף שקיים במקסיקו- מניחים מטבע במרכז מעגל על הקרקע, והמטרה היא להכות עם הפורפרה במטבע.
בפורטו ריקו המשחק דומה למשחק בגולות, כאשר אנחנו, הסביבונים נמצאים בתוך מעגל שמצויר על חול, והמטרה היא להעיף את היריבים מחוץ למעגל.
בישראל כיכבתי בעיקר בשני משחקים:
- פורפרה עם שוט- משחק "מסירות" המתקיים בעזרת סביבון עץ שבמרכזו ידית קצרה, שמטרתה לסובב אותו. השחקן מצליף בפורפרה בעזרת שוט, ושולח את הפורפרה לשחקן השני.
- פורפרה עם חוט– סביבון בעל צורת חרוט עץ או פלסטיק עם תבריג בתחתית. השחקן כורך חוט סביב הקונוס ומעגן לאצבעו את החוט בלולאה. הוא מטיל את הפורפרה בעוצמה- וכך מסובב אותה במהירות. המטרה היתה לפגוע בפורפרה אחרת (נייחת) ולהמשיך להסתובב.
מעצב: שרון מורו
היום בעיקר מוצאים בחנויות את הדור הצעיר שלנו שהם סביבוני פלסטיק זוהרים, מנגנים ומאירים מהסוג הרועש….ככה זה הדור הזה..
ביפן, אפשר למצוא את הKOMA שהוא סביבון מסורתי ועתיק ודרך המשחק בו הוא קרב בתוך זירה.
מזכיר לי משהו! האם זהו הסב הקדמוני של הבייבלייד?
אכן! הדור הצעיר של ה Trompos , הוא הבייבלייד, לפניו היה עוד משחק זירה דומה בשם: Batteling Tops:
Beyblade ו Batteling Tops
Batting Tops הוא משחק שיצא בשנת 1968 ע"י Ideal. כשיצא הסרט מלחמת הכוכבים הוא שינה את שמו (1977) ל Battling Spaceships. ב1982 החברה נמכרה וב1980 המשחק ירד מהמדפים. הוא חזר לתחייה ב2003 כשמאטל הוציאו אותו בגירסה חדשה.
המשחק הוא קרב סביבונים שמתנהל בזירה מעגלית קעורה, עם ארבעה שערים: כל שער שייך לאחד השחקנים, וממנו מוזנק סביבון בעזרת מיתר פלסטיק עם לולאת אצבע… משיכה מהירה של הלולאה מזניקה את הסביבון של השחקן מתוך השער לתוך הזירה, שם כל ארבעת הסביבונים קופצים ומתנגשים זה בזה. עד האחרון שנופל.
ב1999 יצא ביפן משחק, שהפך לימים ללהיט חובק עולם, בשם בייבלייד על ידי טאקארה טומי. צעצוע שהתכתב עם תחילתה של סדרת המנגה בעלת אותו השם. צעצוע המבוסס על הסביבון היפני המסורתי (הKoma).
בשנת 2002 החלו ב Hasbro (המתחרים של מאטל), למכור צעצועים של בייבלייד, גם הם, באופן בינלאומי. בייבלייד בבסיסו הוא משחק אספנות והתאמה אישית של סביבון, עם חלקים הניתנים להחלפה. הסדרה הראשונה הושקה בכלל כאסטרטגיה שיווקית למכירת להבים נוספים.
הבלייד מורכב משלושה חלקים איתם ניתן ליצור ווריאציות שונות. בדומה ל Batting Tops – יש לנו זירה קעורה מפלסטיק ו-משגר. רק שהמשגר מגיע ביחד עם הסביבון ולא מובנה בזירה. השחקנים משגרים את הבליידים שלהם לזירה לקול קריאת 1, 2, 3, גלגל אותה! גם פה המפסיד הוא זה שהבלייד שלו מפסיק להסתובב או מתפרק.
2. הימורים -אופן הפעלה: סיבוב באמצעות האצבעות
ומה לגבי הימורים? למיטב ידיעתי חלק מהמשחקים, לרבות משחק בשם Put&take עוסקים בהימורים ואף נאסרו ע"י החוק…
אני לא אסובב אותך, חלק מאוד נכבד מההסטוריה המשפחתית שלנו חולשת על הימורים…
משפחת ה Teetotums
הענף הזה של המשפוחה הם צעצועי הימורים עתיקים שהיגרו בעיקר מאזור יוון העתיקה ומממלכת החשמונאים שהתקיימה פה אצלכם בארץ ישראל.
The Dreidel(סביבון חנוכה)
סביבון חנוכה (Dreidel), כפי שאתם מכירים אותו- נולד מגלגול של סביבון אחר בשם "Teetotum"- סביבון ששימש כקוביית משחק , בעל גוף מצולע עם פאות שטוחות המסומן באותיות או במספרים.
בתקופה שגזר אנטיוכוס אפיפנס, המלך היווני, על היהודים, אורח חיים הלניסטי (יווני), הם מצידם המציאו שיטה לשטות בו בעזרת הסביבונים. הסיפור הידוע- שבו היהודים נהגו ללמוד תורה בסתר, וכששמעו את היוונים מגיעים- הוציאו מיד את הסביבונים והחביאו את ספרי הלימוד.
אבל מקור המנהג של היהודים הנקשר לחג החנוכה נולד רק במאה ה-16! אז ילדים בגרמניה- יהודים ונוצרים שיחקו בסביבון כתחליף לקוביית מזל. בימי חנוכה בעת שלא התקיימו לימודים, נהגו בלילות לשחק במשחקי הימורים כגון- קלפים וסביבונים.
הדפס ז 'יקלים ז'אן-בפטיסט שמעון שרדן.
וככה זה נשמע ביידיש:
- נ'= נִישט (נישטס) = כלום (הפסד)
- ג'= גאנץ = הכל (זכייה)
- ה'= האלבּ = חצי (חצי זכייה)
- ש'= שטעל איין = הוסף [אחד] (המשתתף מוסיף מטבע לקופה)
Robert Eisentadt's website
ובסיבוב של 180 מעלות, או במקרה שלך 360, ספר לי על הנציגים שלכם בעולם המדע…
מדע
Gyroscope
כן, בן דודי ג'ירו הוא ילד פלא מחונן
הפיזיקאי הצרפתי לאון פוקו המציא בשנת 1852 את ה Gyroscope ג'ירוס =עיגול/סיבוב. סקופוס=ראייה) הג'ירוסקופ הוא מכשיר מדעי המודד שמירה על יציבות תוך התבססות על עקרונות שימור התנע הזוויתי. בעברית: מכשיר שמדגים את השפעת כדור הארץ על מכשירים נעים. אם לדוגמא יכולת לסובב סביבון באופן אנכי על רצפה ללא חיכוך, בתנאים של ואקום המונע חיכוך עם האויר. הסביבון יכל להמשיך לנוע ללא מגבלת זמן נכון?
הגירוסקופ מורכב מגלגל (המכונה רוטור) המסתובב על ציר סיבוב אנכי קבוע. ציר הגירוסקופ נשאר קבוע במרחב, בלי קשר למיקום המסגרות החיצוניות שלו.
משתמשים בו לדוגמא- ברחפנים, בשעונים חכמים ובשלטי wii, ובטח את מכירה את הצעצוע המגניב הזה שנקרא Magnetic Gyro Wheel:
Levitron
אחי לויטרון- הוא גם קוסם וגם פורץ דרך בתחום הריחוף המגנטי:
הלוינטון הוא צעצוע המדמה באופן ייחודי ריחוף באמצעות מגנטים: חלק מגנטי קטן מסתובב ופלטת בסיס מגנטית. התוצאה שאנו מקבלים היא השעיה של חפצים אמיתיים באויר.
לצערי לא נספיק לדבר על כל קרוביך המודרניים המפורסמים, כמו:
סביבון הקפיץ– אשר הפעלתו נעשית בסיבוב ולחיצה, ומבוססת על מתיחת קפיץ.
סביבון המשאבה המופעל ע"י מוט מפותל שנע דרך גוף הסביבון, שנולד במאה ה19, עם פיתוח טכניקות העבודה מפח.
הספינר– צעצוע/אביזר שהייעוד המקורי שלו הוא הפגת מתחים. הפך לפופולרי ב2017 ועשוי ממסב מעגלי.
אז נפרד כידידים. תודה רבה סביבון על סיבוב מרתק בעולמך!
אני מצרפת פה- 7 דקות של עונג צרוף- סרט בשם (TOPS (1969 שנוצר ע"י Charles and Ray Eames ונותן מבט ויזואלי על הקשר שבין צעצועים למדע. האומנות היפה של הסביבונים והסיבוב. 123 סביבונים מרקדים לצלילי יצירתו של אלמר ברנשטיין. צילומי תקריב של תנועה, עושר של סביבונים ישנים וחדשים, ממדינות שונות, כולל סין, יפן, הודו, ארצות הברית, צרפת ואנגליה….
עוד צעצוע של סיפור – הסיפור מאחורי ברבי
ועוד אחד- הסיפור מאחורי סופר מריו
ואם אתם מתעניינים במשחקי מדע מומלצים- אני מצרפת לינק במיוחד בשבילכם
נתראה בסביבה, ליצ'י
12 Responses
סביבון איזה כיף ללמוד על שורשיך וקרובי משפחתך. מסע מרתק ומעניין. תודה על פוסט מעשיר!
איזה כיף, תודה רבה- בכל זאת ראיון ראשון..:-)
וואו ליצ'י!! איזה מאמר מרתק! נהניתי מאוד מהקריאה ובהחלט השכלתי!
הולכת ללמד את הבנות שלי יידיש ולשחק כמו שצריך בסביבונים…
תודה! ביידיש זה תמיד נשמע יותר טוב..:-))
ואו, אלונה,
כמה ידע…
אהבתי מאוד, החכמתי ותכף הולכת לבדוק איזה סוגי סביבונים יש אצלי….
תודה! אם יש משהו שווה- תצלמי לי!
אחד הפוסטים המרתקים שקראתי. לא ידעתי בכלל שהעולם הזה סביב סביבונים כל כך עשיר. תודה, עשית לי וואו
תודה יונית! יש מוזיאונים שלמים מלאים סיפורים מרתקים בנושא סביבונים. שמחה שבחרתי כמה מעניינים לשתף…
יש לי תחושה שאני צריכה לעשות חיבור בינך לבין אוסי וולד, היא אנימטורית ומרצה בבצלאל, מרתקת, בקורס שפגשתי אותה בו היא התעסקה הרבה בתנועה סיבובית ואנימציה (הזכיר לי מאוד כשקראתי על הסביבונים), היא מרתקת, היא נוגעת לא מעט בעולם הילדות ממקומות אמנותיים וסופר יצירתיים, הרבה סביב אנימציה אבל לא רק, היא מופיעה בחברים שלי – Osi Wald כדאי לך לבדוק, נראה לי ששווה לכן להכיר
אני אוהבת אנשים מוכשרים בכל תחום! תודה שחשבת על זה. אשמח להכיר
אלונה,
איזו סקירה מעניינת על צעצוע שכולנו גדלנו עליו ולא חשבתי שיהיה כל כך הרבה מה ללמוד על ההיסטוריה שלו.
את כותבת נפלא!!!
תודה סיגל!